Tilgjengelig fiskekort.

Stoin

Orkla Tilbake til elven
   

Om valdet

Det er med glede vi nå kan tilby fiske på et svært så spesielt sted i Orkla. Dette gjelder fiske fra vestsiden av elva i området som heter Stoin. Navnet Stoin klinger kjent i mange Orklafiskeres ører, hvilket naturligvis har sammenheng med at dette er stedet hvor den lakseførende strekningen i Orkla slutter. Etter å ha tilbakelagt 88 km med stiller og stryk, høler og småfosser, så møter elvas konge til slutt veggen her oppe i den sørlige delen av Rennebu.

Laksen har i uminnelige tider forsøkt å forsere disse strykene, men møte med den sterke vannstrømmen, som plutselig treffer dem i siden og delvis bakfra halvveis oppe de to fossene, har så langt satt en effektiv stopper for alle forsøk fra Orklas sølvskimrende kraftpakker på videre vandring oppover. Nedenfor klippen samler de to strykene seg i en dyp høl. Etter selve hovedhølen går elva over i et litt mer hurtigflytende parti, og her finnes det flere spennende steder hvor det stopper fisk.

Praktisk informasjon

  • Det er tillatt å fiske med alle typer redskap «oppi Stoin», og det er kanskje først og fremst mark- og slukfiskeren som finner seg best tilrette her oppe.
  • Valdet kan by på utfordringer også for fluefiskeren, da det er godt drag i elva stort sett over hele strekningen. Imidlertid er det enkelte steder vanskelig å bevege seg langs elvebredden.
  • Bunnen er tildels svært steinete og det er også så vidt dypt langs land at det gjør vading vanskelig, stedvis umulig. Dette gjør sitt til at fisket blir nokså stasjonært, da man på enkelte partier av valdet blir henvist til å stå rolig med relativt få meter elvebredd til disposisjon.
  • Da dette er stoppunktet i elva sier det seg selv at det i løpet av sesongen samler seg en god del fiske her oppe, men på tross av at det til tider oppholder seg laks i rikelige mengder i dette området, er det ikke dermed sagt at de er enkle å lure på kroken.

Om oss

Kontakt oss

Jon Erik Grøset

+47 95827078

jonerik.groeset@elveguiden.no

Bestilling overnatting

Velg overnatting

Oppsummering

Kontaktinformasjon

Bestilling fiskekort

Oppsummering

Personer

Kontaktinformasjon

Bestilling fiskekort

Oppsummering

Personer

Kontaktinformasjon

Bestill pakke

Velg pakke

Oppsummering

Kontaktinformasjon

  • Bålplass
  • Fluefiske
  • Gapahuk
  • Parkering
  • Slukfiske
  • Sti til elva

Andre fasiliteter

Adkomsten til Stoin er nemlig en aldri så liten utfordring. Fra parkeringsplassen og ned til elva snakker vi ikke om mer enn ca. 0,5 km, og man følger en godt anlagt sti ned til elva. Likevel er det ikke til å legge skjul på at det stedvis er nokså bratt. Ikke at det på noen måte er snakk om noe i nærheten av klatring, men man må nok påregne å bli nokså andpusten, samt litt sur i lårene hvis man legger i veg for raskt når man skal tilbake opp i «sivilisasjonen» igjen. Denne lille utfordringen bør imidlertid ikke hindre noen i ta turen ned til laksens endestasjon i Orkla. Det er vel verdt turen, også for de som ikke fisker. Vi gjør oppmerksom på at veien ned mot parkeringsplassen er en avgiftsbelagt bomvei. Bompenger er inkludert i fiskekortprisen.

 

Grunneierne tilrettelagt strekningen ved å bygge en gapahuk på en av de mer spektakulære «tomtene» ved Orkla. Som bildet viser må de siste meterne opp til gapahuken tilbakelegges via stige. Her er det elvesuset som rår, og man har virkelig føling av villmark her nede.

Overnatting

Når det gjelder overnatting i nærheten av Stoin, blir det nærmeste Feskarstuggu på Grøtte Gård og Bortstuggu Flå. Videre finnes det en rekke gode alternativer innenfor 30 minutters kjøretur.