Publisert 15.05.2020

Det gode liv på Jakobselvkaia

Av: Helge Dahlen

Med krummet nakke vader jeg sakte ut mot det blanke brekket. Bevæpnet med ei enhåndsstang rigget med flytesnøre og en mellomstor hvit Bomber i enden av den lange fortommen, er jeg ute etter den ultimate opplevelsen en laksefisker kan få.Forsiktig legger jeg ut kastene oppstrøms og mender så flua får et fritt drift ned mot brekket.   Idet flua driver over en mistenksom skygge blir det brått en reaksjon.
Laksen snur seg 180 grader og jager etter tørrflua med vidåpen kjeft og da den til slutt tar igjen flua og hugger har adrenalinet allerede bygget seg opp såpass mye at for en søring som ikke opplever dette dagligdags så er det umulig å holde igjen tilslaget lenge nok. Flua blir røsket til med all kraft og ender i vierkrattet bak meg og med makspuls står jeg igjen og ser at fisken piler skremt tilbake til skjulestedet sitt.
Etter at den verste skjelven gir seg legger jeg ut nye kast, og flere lakser viser etter hvert  interesse for tørrflua igjen, men de første driftene blir med at de bare er oppe å snuser på flua. På drift nr 10 derimot, uten at jeg føler jeg gjorde noe annerledes enn de foregående driftene, er det en som tar flua skikkelig. Og denne gangen blir tilslaget gjort i rett tid. En knallfin mellomlaks gir meg en kamp som bare mellomlakser kan gi i en kombo av hopp og utras om hverandre helt til siste slutt.

En tørrfluelaks henger høyt på lista for en fluefisker.  Foto:Sondre Fagerlie Øie


Bare en bra sommerelv?... Å neida!
Vestre Jakobselv er en helt perfekt elv for slikt overflatefiske. En skulle nesten tro den var spesialdesignet for det. Og dette har den også blitt viden kjent for rundt omkring både i Norge, men også utenfor landegrensene.
Og når den renner gjennom vill og vakker natur som Varanger er så kjent for så er det ikke rart at flere og flere fluefiskere har fått øynene opp for denne elven opp gjennom årene. 
 

Vestre Jakobselv er den ideelle elva for tørrfluefiske etter laks  Foto:Nils-Arild Lundberg


Elva er av den ville sorten og tidligere ble den sett på som mest aktuell for fluefiskere i juli og august når vårflommen er over, men ettersom kunnskapen og kvaliteten har økt innen fluefiske med tanke på metoder og utstyr så ser man nå at elva kan være verdt ett besøk helt fra starten av juni. I 2019 var det flere fisker på godt over 10 kg som kom på land, men en kjempe på hele 17,2 tatt den 4.juni som aller størst. Og fisketrykket på denne tiden er lavt!
Så for den som vil jakte storlaks på starten av sesongen i de villeste omgivelsene så kan det være verd å lete enda lenger nord enn vanlig når en leter etter ledig fiske til tidligfisket..

Gode ordninger for utenbygds fiskere og det lokale næringslivet.
For utenbygds fiskere så har man størst sjanse for å få seg fiskekort i ønsket tidsperiode ved å booke gjennom ett av de 5 overnattingsstedene i Vestre Jakobselv tilknyttet elva hvor man kan booke overnatting og fiskekort sammen. Dette gir en da muligheten til å spikre de døgnene man ønsker seg.
En av disse utenbygds gjestene er Nils-Arild Lundberg. Han har besøkt området siden tidlig på 2000 tallet og Vestre Jakobselv ble raskt en av favorittene hans.
 

Nils-Arild Lundberg har vært fast inventar Jakobselva de siste 20 årene.  Foto: Ronnie "seabass" Bakken

Flere av de tilreisende til elva idag har funnet denne elva grunnet den høyreiste Hamarsingen og han kjenner mange av elvens hemmeligheter like godt som de fleste lokale. Det har blitt en del kilometer opp Jakobselvdalen og innover vidda gjennom årene.

Nils-Arild sammen med yngstedatteren Andrea Lundberg.  Foto:Nina Lundberg

Etterhvert ble han godt kjent med en av elvevaktene, Ari Antilla. 
Han er oppvokst ved Jakobselva og kjenner hver en stein i vassdraget, så det var naturlig at Ari og Nils-Arild fikk god kontakt.
Og når Ari i 2016 startet opp overnattingsstedet Jakobselvakaia ble Nils-Arild og hans reisefølge de første stamkundene der.
«Ari er den perfekte verten, da han er fisker selv og kjenner hver en stein i elva» sier Nils-Arild.  «Han deler også denne kunnskapen med gjestene sine, tipsene hans etter rådende forhold er alltid verdt å ta med seg»

Jakobselvakaia
Bygningen er egentlig en tidligere fiskemat fabrikk, bygget på 70 tallet. Med den strategiske plasseringen like ved elva og med utsikt utover Varangerfjorden så Ari raskt et potensiale til å skape noe nytt ut av den tidligere fabrikksbygningen.

Jakobselvkaia idyllisk plassert til høyre i bildet.  Foto: Ari Antilla.

De første årene drev Ari og samboeren Cecilie det kun i sommermånedene på enkelt vis med selvhushold og gjestene bestod i all hovedsak av tilreisende fiskere.
Men i vinter ble valget tatt om å satse på helårsdrift,og paret fikk da med seg 3 venner med bakgrunn fra reiseliv på laget.  store summer og mange timer har blitt investert ila vinteren med kraftig oppgradering av overnattingsstedet så det er klar for turister hele året som vil oppleve alt forskjellig av vær og vind.  de ordinære vinduene har blitt byttet ut med store panorama vinduer så man kan få inntrykket fra elva og fjorden skikkelig innpå seg mens man nyter innestunden også. 

Verten ser fram mot lysere tider under arbeidet. Foto: Ari Antilla

Arbeidet med all oppussingen ferdigstilles i disse dager for å være klar til sesongstart i elva.  
Ari selv summerer det opp best med egne ord:
"Når vi er ferdige har vi utvidet selskapslokalene,fått inn panoramavinduer i leilighetene og selskapslokalene, bygd en ny leilighet, et nytt dobbeltrom og pusset opp fellesarealene. For de fiskerene som har vært med oss tidligere så får de fortsatt det på selvhushold hvis de ønsker , men de får nå også tilbud om mer hvis de vil.  Vi skal i gang med utleie av fiskebåter, havkajakker, tørrdrakter, og guidede turer - sommer og vinter. Cafedrift blir det også med råvarer stort sett fra Varanger og eget øl fra nærmiljøet - den gleder vi oss til!"

Varanger kan by på store opplevelser også på vinteren.  Foto: Svein Reiersen

Egentlig var Jakobselvkaia så godt som fullbooket i sommer, men nå pga hele situasjonen med Koronaen er det blitt mye ledig. For de som fortsatt er på leting etter den store opplevelsen med Norgesferien i år så er dette ett alternativ som vil by på minnerike opplevelser for hele familien.  
"Ja det er bare å komme, vi er klare for å ta imot dere" sier Ari med sin lune Finnmarksdialekt.
Beste måten nå på så kort varsel er å ringe Ari direkte på +47 47514616
 

Vestre Jakobselv er en av verdens beste smålakselver, hvor man kan tillate seg å ta med noen fisk hjem til senere måltider. Her en fin dagsfangst for 3 fiskere klar til å gjøres opp utenfor Jakobselvkaia.  Foto: Nils-Arild Lundberg

 
 

 

06.12.2023

Julegavetips: kjøp fiske for 2024!

Sliter du med å finne en gave til noen som har alt? Gi de et fiskekort i julegave! Her får du informasjon om hvordan du går frem for å gjøre det, og hvor du kan få kjøpt fiskekort for 2024 allerede nå før jul

Les Mer

23.11.2023

Ørretfiske i Finland - bare en drøm?

Les mer om hvor tilgjengelig ørretfiske i Finland er, hvordan du reiser dit og hva du kan forvente når du er fremme.

Les Mer