Blog banner

Publisert 14.05.2020

Lærdalselvi - Sjøørret eller laks?

Bjørnar Neteland - 14.Mai 2020"

Lærdalselvi

"Dronningen av lakseelver" har siden gjenåpning for laksefiske i 2013 vært gjennom store svingninger. Jeg var en av de som var heldige til å få oppleve laksefiske på sitt aller beste der i 2013-2015. Mange påstår at filmene som vi lagde fra lærdal 2013-2014 ikke kan være reelle pga antall storlaks landet, men fiske vi opplevde disse årene var faktisk så sprøtt. I Ettertid som jeg nå har en del «smultringsdøgn» (døgn uten fisk) under beltet så har jeg reflektert over hvor absurd dette fisket egentlig var. 
Første økten til meg og bror i Lærdal begynte åpningsdøgnet kl 00.00. Før dette hadde vi aldri fisket i elven, kun hørt historier, sett bilder og hørt om rekordlaksen til pappa som han og en danske sleit etter 3 timers kjøring en gang på 80-tallet. Når jeg og bror la oss 09.00 etter vår første morgen hadde vi landet 5 storlakser (Anders fikk selvfølgelig 3), og forsto ikke helt hva vi hadde vært med på. 

En av laksene fra mitt første møte med Lærdal. Galskap.

Lærdalselvi er først og fremst kjent som en storlakselv og blir ofte omtalt som «Dronningen av lakseelver». Denne dronningen har siden gjenåpning i 2013 hatt en skummel kurve på fangst på laks. Det går i feil retning, og årsakene er sannsynligvis delt. 
Det er umulig å komme unna lakselustrykket i Sognefjorden, noe rapportene fra Hi viser. I 2019 ble det anslått at ca 44% av utvandrende laksesmolt fra Lærdalselven døde pga lakselus. Tallet var 80% i 2017 og 49% i 2018. 
Men dronningen har flere utfordringer. Både i 2014 og 2018 har det blitt skylt ut store mengder finsediment fra «Kuvelda» (sideelv) til Lærdal. Sannsynligvis noe naturlig og noe fra deponiet fra lærdalstunnelen. Dette resulterer i "ørken-tilstander" under vann som igjen betyr dårlig habitat for fisken. Problemet forsterkes gjerne av de mange tersklene nedover dalen som samler opp sedimentet. På toppen av dette kommer kraftverket sin uheldige effektkjøring hvor vi flere ganger har sett strandede ungfisk langs breddene i Lærdal. Flere kraftige menneskeskapte utfordringer samtidig har historisk vist seg å være veldig vanskelig for fiskebestander å takle.

Estimert lusedødelighet på utvandrende laksesmolt Sognefjorden 2019. Bilde: Nils Kvilsgaard. Kilde til data: "Virtuell Postsmolt, HI" 

«Sjøauren» - Dronningens redning?
Laksen sliter i Lærdal og det ble talt 645 laks (tall fra NORCE LFI) på gyteplassen i fjor høst. Det ble midlertidig talt 1856 gytemodne sjøørret med snittvekt på nærme 2,5kg, i tillegg til 1000 «Blenkjer» (umoden sjøørret). Vekten her er usikker siden det er basert på visuell vurdering under vann, men det er ikke noe tvil om at det står bedre til med sjøørreten i Lærdal. Dette ser man også på fangstene. Siden 2012 har kurven på «fangst» på sjøørret gått opp mens laks har gått ned. 
Det positive her er at flere og flere fiskere har dreid fokusert over til på sjøørreten på sine fisketurer til Lærdal.. Flere bilder har kommet ut på sosiale medier de siste årene der fiskere tydelig har overtenning etter å ha landet sjøørret i Lærdal på tørrflue, nymfe eller klassisk nattfiske. 

Senior forsker Helge Skoglund som har gitt meg tallene fra drivtellingen i elven kommenterer: "Tror absolutt at det er lurt at fiske rettes mot sjøaure i elven de neste årene, og gjerne med en lav beskatning"
 

Gjennomsnittsstørrelsen på landet sjøørret i 2019 var 2,15kg fordelt på 284 individer, men det taes fisk på over 7kg hvert år. 
Det ble altså landet ca 10% av sjøørretten som var på gyteplassene, mens det ble landet ca 300 laks (snittvekt 5,5kg) som er ca 40% av gytelaksene i Lærdalselvi. Hvorfor er det sånn? Er det vanskeligere å fange sjøørreten(er den smartere? #Brannfakkel)? Kommer sjøørreten opp etter fiskesesong? Eller er det at hoveddelen av fiskerne fortsatt fokuserer mest på laksen og retter innsats og strategi deretter ?

En forvirret laksefisker som prøver å knytte på en liten nymfe med litt for tjukk leader. 2min seinere smalt det.
Overtenning og livredd etter å kroket min første "Nymfesjøørret".

Personlig «lærdalsvendepunkt» - Selv med det absurde fiske i 2013 - 2014. Så kom min største fiskeopplevelse i Lærdal med en sjøørret slutten av Juli 2018. Uten noe erfaring på nymfe eller tørrflue så fant jeg ut at skulle prøve meg på dagfiske etter sjøørret på et av brekkene på Øye i Lærdal. For å holde det kort, og i frykt for å sabotere en meget god historie med dårlige skriveegenskaper så endte økten med en sjøørret på 74cm. Fisken ble spottet og fisket på fra 3meters avstand. Den tok en gullhodenymfe size12 jeg hadde hadde fått av «nymfeguden» Lium året før. Fisken (og fiskeren!) ble hyllet, og den nydelige hannfisken ble sluppet tilbake i elven. Når jeg reiser til Lærdal i år så blir for å fiske sjøørret. Uten tvil! 

Helsing «Sjøørretelsker» Bjørnar Neteland - ta kontakt: 93436593

Vi i Elveguiden formidler nå fiskeretter i Lærdal. Stødno og Bøe. Vald som selges som pakker med priser på ca 800 – 1100kr per døgn med overnatting rett ved elven. Ta kontakt (93436593) hvis dere lurer på noe angående fiske i Lærdal i år, og spesielt hvis det skal jaktes sjøørret.

Se valdene her:

12.02.2020

Steffen Granbo "tjuvstarter" sesongen i Eida

I 2019 så ble ventetiden alt for lang til 1. juni når hovedsesongen i de norske lakseelvene begynner. Som de fleste vet så åpner Bjøra også på lik linje som Eida, 15 mai!

Les Mer