Publisert 25.01.2023

Vårfiske etter laks i Skottland

Laksesesongen har allerede startet - i Skottland!

Har du alltid drømt om å fiske laks i legendariske elver i Skottland? Nå kan drømmen bli virkelighet. Fiske i Skottland blir mer og mer tilgjengelig til enhvermanns, og du kan finne ditt neste drømmefiske i Skottland via Elveguiden! 

De tidligste elvene er River Tay og Tummel som åpnet allerede 16. januar. I River Tay åpnet 2023-sesongen på tradisjonelt vis med sekkepiper, brask og bram. Åpningsdagen ble det ikke fanget laks, men de ivrige sportsfiskerne som tok turen skal virkelig ha for innsatsen, i 4 kalde minusgrader og stor vannføring. Første laksen som ble tatt i 2023 i River Tay ble den 18.januar på hele 9,5 kg! 

River Tay 

Fra valdet Ballathie i River Tay 

River Tay-systemet er Skottlands største elvesystem; størst  lengde (117 mil), nedslagsfelt og gjennomsnittlig vannføring. Tays to lengste sideelver stiger opp innen noen få km fra vestkystens havinnsjøer før de renner rett over landet for å møte tidevannet Firth of Tay ved Perth og til slutt slipper ut i Nordsjøen utenfor Dundee.

Men, i motsetning til mange andre skotske elver, er Tay ikke en enkelt hovedelv, men har store sideelver som stråler ut i alle retninger fra hovedstammen. Noen av disse er betydelige elver i seg selv, store nok til å ha egne laksefiske.  

Tays nedslagsfelt krysses av Highland Boundary Fault, noe som betyr at mye av det drenerer fjellkjeder, fra Ben Lui og Black Mount i vest, til de sørlige Cairngorms og Angus Hills i nordøst. Når de passerer gjennom disse dalene, passerer noen av Tays sideelver gjennom noen av Skottlands største og mest kjente innsjøer, som Loch Tay, Loch Tummel og Loch Rannoch. Det er fra dette enorme fjellnedslaget kombinert med stor innsjølagring at Tay henter mesteparten av sin store flyt.

Til slutt, i sine laveste deler, renner Tay gjennom et rikt jordbruksland, og plukker opp elver av mye mer lavlandskarakter, spesielt Isla, før de når Perth. Under Perth får tidevannet Tay selskap av elven Earn, en betydelig elv i seg selv.

Vi har hele 4 vald i River Tay - og du kan lese mer om de ved å klikke her!

River Tummel

Tummel er en stor vårlakseelv som slutter seg til Tay nær Pitlochry. Hydrodammen ved Pitlochry fungerer som en barriere for laks helt til vannet når 10 grader Celsius, noe som får fisk til å samle seg i nedre Tummel om våren. Vårfiske på Tummel kan være veldig bra og er best mellom mars og mai. Den nedre del av Tummel er generelt rask og er utmerket for fluefiske og man kan lett dekkes ved vading, bortsett fra ved for høy vannføring. Fra sen vår og utover presser laks og deretter Grilse (smålaks) seg inn i elven Garry og Tilt. Dette er små elver med varierte steinete kulper og raske stryk, men som igjen gir mye moro gjennom sommermånedene med lett flueredskap midt i spektakulært fjellandskap. 

Frister det? Kjøp fiskekort for River Tummel her!

River Dee

Elven Dee renner i 130 km fra Cairngorms, gjennom Royal Deeside, og går videre gjennom Aberdeenshire-landsbygda til møtet med Nordsjøen ved Aberdeen. River Dee har alltid vært en av de klassiske lakseelvene som er æret av generasjoner av sportsfiskere som har kastet en linje i de sagnomsuste bassengene, teinene og løypene.

I mange generasjoner har fluefiskere funnet ut at elven treffer deres sjel som ingen annen elv. Fra den robuste øvre elven til den mer rolige, men ikke mindre spennende nedre elven, Dee er virkelig noe magisk.

Fiskekort er ledig fra 6.februar! Vi har 3 vald i River Dee og de fåes kjøpt her!

Findhorn 

Findhorn-elven er en av Skottlands mest hurtig strømmende elver. Den øvre elva er grunne og strømmete med strekninger med stryk mellom kulpene. Under store deler av reisen renner Findhorn-elven gjennom torvmyr som gir elven et rikt og mørkt torvskjær. Naturen er fantastisk med bratte fjellknauser og de kjente lyngkledde rypemyrene som kommer langs elvebredden. Øvre del av Findhorn er også kjent som Strathdearn, da det renner fra Coignafearn og ned til bortenfor Tomatin.

Valdet Freeburn er en kilometers venstre bredd ved elven Findhorn nær Tomatin og har blitt beskrevet av en som har fisket i området i mer enn 15 år som "den beste". Det er maksimalt 3 stenger til enhver tid og valdet har 4 fine kulper og et par gode stryk og har gjennom årene sett noen veldig fine fisker fanget, mange over den magiske 20kg grensa.

Fiskekort er tilgjengelig allerede fra 15.mai! Kjøp fiskekort til Freeburn her!

 

Elveguiden hjelper deg å finne laksefiske og sjøørretfiske i en rekke elver og vald i Norge - som Namsen, Drammenselva, Gaula m.m. Kjøp fiskekort og opplev sportsfiske, slukfiske, fluefiske, båtfiske, stangfiske og mer gjennom vår fiskeapp. Se siste fangst av atlantisk laks, sjøørret og annen fisk på vår laksebørs. Trenger du overnatting nært fiskeplass? Se Elveguidens pakketilbud for fiske og overnatting, eller besøk vår samarbeidspartner Campio for å finne og booke budsjettvennlig campingovernatting.

17.04.2024

Rabattkoder til alle med Elveguiden bruker!

Vi har spennende nyheter å dele med deg denne tirsdagen! Vi har nettopp sikret en fantastisk avtale med skittfiske.no. Har du bruker på Elveguiden får du nå tilgang til rabatter på anerkjente merkevarer ved bruk av din personlige rabattkode fra Skitt Fiske. Dersom du har abonnert på PRO får du enda bedre rabatter!

Les Mer

18.03.2024

Elveguiden PRO - Fiskerens ultimate verktøy!

Elveguiden PRO ble lansert i 2023 med stor suksess. Over 1200 laksefiskeren tok i bruk verktøyet i løpet av sesongen og vi ser at appen også har blitt brukt mye nå "off-season". Vi har brukt høsten og vinteren på å hente inn ønsker og ideer fra brukere for Elveguiden PRO i 2024, og det er gledelig å nå kunne presentere Elveguiden PRO 2024. Disse løsningene blir klare i appen i løpet av våren og inn i sommeren.

Les Mer